SDA-Opava

Spolek Dobrovolných již Abstinentů

Aktualizováno! - 21.1.2024

Termíny Holčovic pro rok 2024 jsou:
Květen: 13.5. - 17.5.2024, Červen: 3.6. - 9.6.2024
Září: 2.9. - 7.9.2024, Říjen: 30.9. - 4.10.2024

Něco navíc

Lužnice 2018 - plán

Lužnice pramení na Rakouské straně Novohradských hor ve výši 990 m. n. m., zprvu teče k severu do Čech, ale po několika kilometrech se vrací zpět do Rakouska. Pod názvem Leissnitzbach teče v zákrutech Vitorazskem, aby již jako tok sjízdný pro sportovní lodě vtekla u Krabonoše opět na naše území. Lužnice je v převážné části svého toku typicky nížinná řeka s malým spádem a mírným stejnoměrným proudem. Ve svém horním toku meandruje písčitým korytem plným zákrut a slepých ramen, často zarostlým řečištěm s podemletými břehy a padlými stromy, které zpomalují plavbu. Je to řeka, kde si můžete zvolit, kudy plout, zda korytem Staré řeky nebo zkusit Novou řeku a dál pokračovat po Nežárce zpět do Lužnice ve Veselí nad Lužnicí. I když se říká, že Stará řeka je zarostlá až neprůjezdná, nemusí to tak být. Zahrnuje přejezd přes největší český rybník Rožmberk, což nebývá při větru úplně jednoduché. Krása lužního lesa je však nezapomenutelná. Plavba po Nové řece a Nežárce je zhruba stejně dlouhá, ale určitě jednodušší a rychlejší a neméně krásná. Lužnice je ideální řeka na rodinnou dovolenou. Lužnice je většinou sjízdná celoročně, pouze úsek z Tábora do Bechyně má větší spád a balvany a může zde být nedostatek vody. O tábořiště a hospůdky zde není nouze, jezy lze často sjet šlajsnou.

Luznice 2018 mapa

Termín: 21. - 28. července 2018

Trasa: Majdalena – Soběslav – Tábor – Bechyně - 103 km

Přihlášky je nutno odeslat do konce května. V červnu budeme platit lodě.

Rozpis trasy.

1. den

Příjezd do Majdaleny, ubytování v kempu.

2. den

Ráno převzetí lodí, vyplutí, po přistání na rozvodí možno vybrat jízdu Starou nebo Novou řekou, rozhodne stav vody, ale budeme preferovat Starou řeku. Je to původní koryto Lužnice, na kterém je rybník Rožmberk, který je nutno přepádlovat, přenést přes hráz a pokračovat do kempu Lužnice.

Nad rybníkem projíždíme rezervací - nesmí se na břeh, ale hřiby jsme sbírali přímo z lodi. Na hrázi je bufet - občerstvení.

Délka úseku - 21km

Nová řeka je umělý tok. Teče rovně a vlévá se do Nežárky a do Lužnice ve Veselí nad Lužnicí. Při malé vodě by byl vhodnější.

3. den

Odjezd z kempu Lužnice, trasa vede přes kempy Měruše a Veselí nad Lužnicí, možnost občerstvení, a končí v kempu Soběslav.

Délka úseku - 26km

4. den

Odjezd z kempu Soběslav, trasa vede přes Roudnou, Planou nad Lužnicí, do Tábora, podle času ubytování v kempu v Táboře nebo pod Táborem v kempu Harrachovka, kde je hezčí prostředí. V celém úseku je množství kempů s možností občerstvení.

Délka úseku – 25 – 28km

5. den

Volný den-návštěva Tábora-historické centrum, náměstí, Bechyňská brána, hrad Kotnov, rybník Jordán a další zajímavosti.

6. den

Odjezd z Tábora na vodácky nejhezčí úsek, okolo tvrze Příběnice, pod technickou památkou řetězovým mostem u Stádlce, který byl přestěhován z Vltavy kvůli stavbě Orlické přehrady, dále okolo tvrze Dobronice k Bechyni, kde ukončíme plavbu pod 50m vysokým mostem, po kterém vede silnice i železnice.

Po odevzdání lodí se přesuneme do blízkého kempu.

Délka úseku – 25 - 28km

7. den

Odjezd domů individuálně.

Pro dopravu je možno využít vlak nebo auto.

Ceny

V kempech 60-80 Kč osoba/den + 60 Kč stan.

Zapůjčení kanoe + pádel + barelu - asi 300 Kč / den.

Lužnice je krásná řeka, ale líbí se i komárům, repelenty s sebou!!!

AHÓÓÓJ!!!!

Víťa Kropka – Velkoadmirál